miercuri, 19 decembrie 2012

Acordul Secret Ponta - Basescu


Partea ascunsă a acordului dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu


„Senzaţional! Pactul diavolului, semnat zilele trecute la Cotroceni şi prezentat de Traian Băsescu ca un important trofeu oficialilor europeni şi americani, este un document fără nicio valoare. Lovit de nulitate absolută. Pentru că el conţine o gravă încălcare a Constituţiei României. Ȋn dorinţa sa de a obţine anumite puteri ţinând de Executiv, Traian Băsescu s-a păcălit singur. Cu semnătura sa şi a lui Victor Ponta. Există un singur semn de întrebare. Oare Ponta ştie că protocolul e nul?”, se întreabă Sorin Roşca Stănescu într-un editorial publicat pe corectnews.com.

   


Jurnalistul dezvăluie că acordul semnat între preşedintele Traian Băsescu şi Victor Ponta conţine şi o prevedere prin care premierul îi cedează şefului statului toate prerogativele în ceea ce priveşte politica externă a ţării, cu toate că Legea fundamentală a României prevede că Guvernul este cel care negociază acorduri şi tratate, iar preşedintele le semnează. Conform lui Sorin Roşca Stănescu, prin intermediul acestui acord de coabitare, Traian Băsescu ar urma să aibă putere deplină în ceea ce priveşte politica externă, putere înmânată chiar de Victor Ponta. Totuşi, înţelegerea dintre cei doi nu poate trece peste prevederile legale din Constituţie, astfel că, practic, acordul este nul.


Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum

  11. reconstruit în patru zile

  12. Primarul care nu frură

  13. Duda a pus mâna pe Casa

  14. Regală

  15. Nu poti multiplica bogatia

  16. divizand-o !  

  17. Evolutia Laptop - Cântărea

  18. 5,44 kg

  19. O Nouă Republică

  20. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  21. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  22. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  23. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  24. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  25. Fii propriul tău nutriționist

  26. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  27. Slăbești daca esti motivat

  28. Serbet de ciocolata

  29. Set medical Covid necesar acasă

  30. Medicament retras - folosit în diabet

  31. Brexit-ul - Spaima Europei

  32. Virusul Misterios

  33. Inamicul numărul unu al

  34. acumulatorilor 

  35. Sistemele solare - apă caldă

  36. Economisirea energiei electrice

  37.  Hoțul de cărți

  38. Aparitia starii de insolventa

  39. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  40. Microbii din organismul uman

  41. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  42. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  43. Masca ce omoară virusul    

  44.  O veste de Covid  

  45. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  46. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  47. Îndulcitorul care scade glicemia


In fiecare zi aflam mai multe. Mai intai, a transpirat informatia ca, la Cotroceni, in miez de noapte, a avut loc o intalnire de taina la initiativa presedintelui demis politic prin referendum, la care, pe langa Traian Basescu siVictor Ponta, au mai participat, intr-o ciudata postura de observatori, Crin Antonescu si Liviu Dragnea. Ceva mai tarziu, la ceremonia de la Bruxelles, cea legata de fotografia de grup, in care s-a vazut cum Traian Basescu ii prezinta neprotocolar lui Schulz un document. In scurt timp, au aparut si imagini din care reiese ca un document similar i-a fost aratat si lui Barroso, Traian Basescu scuipandu-se pe degete si rasfoind paginile sub ochii acestuia. Au existat multe speculatii, si inca exista, vizand continutul asa-zisului acord de coabitare. Dar iata ca acum, pentru prima data, avem o certitudine.
Dezvalui in premiera una dintre prevederile acordului de coabitare. Cele doua parti semnatare,Traian Basescu si Victor Ponta, consimt ca una dintre prerogativele de natura executiva, cea vizand actele de politica externa, sa treaca exclusiv in competenta Presedintelui Romaniei. Cu alte cuvinte, desi in Constitutie se precizeaza, in termeni lipsiti de orice echivoc, faptul ca Guvernul negociaza acorduri si tratate, pe care apoi Presedintele le semneaza, prin acordul de coabitare, pentru prima data in istoria recenta, Presedintele dobandeste puteri depline. In sensul ca el si negociaza, si semneaza. Cu alte cuvinte, un prim ministru la sfarsit de mandat consimte, in numele mandatului viitorului prim ministru si al viitorului Guvern, sa renunte la un drept si la o obligatie prevazute in Legea fundamentala a tarii si sa faca aceasta renuntare in favoarea unui tert. Care este presedintele demis politic in urma unui referendum si mentinut la putere, impotriva vointei cetatenilor Romaniei, de cativa birocrati si oameni politici europeni, cu binecuvantarea unui consilier de la Washington, dar, intrucat a fost demis politic, pe post de guvernator.”, scrie Sorin Roşca Stănescu.
Lăsând la o parte aspectele constituţionale, există, însă, şi un motiv de ingrijorare. Chiar dacă nulitatea înţelegerii este foarte clară în plan intern, în afara ţării lucrurile ar putea sta diferit pentru că „nu este exclus să existe destui ignoranţi, care, necunoscând prevederile Constituţiei României, să îşi imagineze că respectivul angajament e valabil”, atrage atentia Roşca Stănescu.
In acest moment, intrucat am vazut cu ochii mei pasajul respectiv, am cel putin o certitudine. Ca nu se stie de ce, alarmat ca nu va ajunge dupa alegeri din nou in postura de prim ministru, Victor Ponta a tras dupa el cele doua personalitati politice, copresedintele USL si presedintele PNL, Crin Antonescu, si secretarul general PSD, Liviu Dragnea, pentru a asista la o farsa. Care a constat in semnarea unui angajament nul de drept. Care, deci, nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. In plan intern. Pentru ca, in plan extern, nu este exclus sa existe destui ignoranti, care, necunoscand prevederile Constitutiei Romaniei, sa isi imagineze ca respectivul angajament e valabil. Poate ca asa-zisul acord de coabitare cuprinde si alte capcane ori bombe cu ceas dar, deocamdata, nu ne putem pronunta decat asupra uneia cu un grad de suta la suta certitudine. Pentru Traian Basescu, aceasta clauza nula a insemnat un veritabil trofeu. Cu care s-a impaunat la Bruxelles.”, concluzioneaza jurnalistul.
Lucrurile sunt foarte simple. În documentul semnat de Traian Băsescu şi de Victor Ponta e scris la un moment dat faptul că cei doi oameni politici au convenit ca în viitor, sub aspectul politicii externe, coabitarea să însemne că prerogativele sunt asumate integral de preşedintele Traian Băsescu. Aceasta înseamnă, pe de o parte, o încălcare gravă a Constituţiei pentru că în Constituţie scrie că orice tratat se negocieaza de către Guvern şi se semnează de către Preşedinte, ori de acum încolo dacă s-ar aplica această prevedere din actul de coabitare ar însemna că Preşedintele şi negocieaza şi semnează un tratat, ceea ce conduce la nulitatea absolută a documentului respectiv. Deci el nu poate produce efecte juridice, în schimb produce efecte politice interne în sensul că Băsescu s-a grăbit să-l arate înalţilor funcţionari europeni pentru a demostra că el e la butoane. Documentul este semnat exclusiv de Ponta şi Băsescu. Nu există până în momentul de faţă reacţii la această prevedere de la liderii USL.“, a declarat Sorin Rosca Stanescu pentru Ghimpele.

Victor Ponta: Noua ÎMPĂRȚIRE TERITORIALĂ a României se va FACE în 2014
Antonescu: N-am avut nicio discuţie cu Rus, direct sau la telefon, dar EXISTAU MOTIVE să demisioneze
Ponta, în legătură cu ancheta CFR: "Foarte bine, păcat că așa TÂRZIU"
Evenimentul zilei CEDEAZĂ? „Nu m-au convins! Campania ARD a fost un DEZASTRU”

http://www.ghimpele.ro   de Gabriel Popoiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu