vineri, 7 martie 2014

PRETUL Guvernarii

Unde-i binele promis, domnule Ponta ?


De la cititori: Unde-i binele promis, domnule Ponta?


Certificate verzi - Scumpirea Energiei Electrice , v-a aduce scumpiri in lant a tuturor bunurilor materiale si serviciilor !


UDMR n-are dreptul constitutional sa participe la guvernare !

Totul pleacă de la Art. 16 din Constituția României care prevede că funcțiile guvernamentale pot fi ocupate doar de cetățeni români.
Se știe însă că liderii UDMR au dublă cetățenie, iar spiritul Constituției respinge această situație.
Iată ce spune Art. 16 :
Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
(4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.


Ce mai presupune programul de guvernare:
  • Aplicarea legii educaţiei privind învăţământul în limbile minorităţilor naţionale
  • Se va ţine cont de tradiţiile, cultura diferitelor zone ale ţării la reorganizarea administrativă
  • Asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional. În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei.
  • Asigurarea condiţiilor pentru conservarea şi dezvoltarea patrimoniului confesional, în contextul respectului pentru principiile libertăţii de conştiinţă şi pluralismului religios
Sursa : Program de guvernare


Acordul politic UDMR-Uniunea Social-Deocrata prevede promovarea urmatoarelor puncte:


-problema reorganizarii adminstrativ teritoriale a Romaniei tinand cont de traditiile, cultura si istoria diferitelor zone ale tarii
-reglementarea problemei drepturilor culturale ale minoritatilor nationale printr-o legislatie adecvata: ---reprezentarea proportionala a cetatenilor de etnie maghiara in diferite institutii, structuri deconcentrate si institutii la nivel judetean si local, pe cale de consecinta si cetatenii de alte etnii decat cea maghiara --vor fi reprezentai proportional in structurile administratiei publice locale conduse de reprezentanti UDMR
-solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare prin departamente separate la UMF Targu Mures in conformitate cu intelegerea semnata in data de 22 septembrie 2012 la Targu Mures de catre cadrele didactice romane si maghiare

In domeniile zootehnic si silvic, in Parlament:
-se va accelera procesul de legiferare a legii zootehnici si a codului silvic
-se vor adopta masuri de consolidare a fermelor de familie



Protest faţă de cooptarea UDMR la guvernare: “Noua formulǎ guvernamentală a lui Victor Ponta este un atac la stabilitatea politicǎ româneascǎ prin condiţiile ruşinoase pe care le-a acceptat din partea UDMR”



Marş cu INCIDENTE al secuilor prin Târgu-Mureş. 
Peste 4.000 de manifestanţi


Pe parcursul deplasării către centrul oraşului, într-un marş neautorizat, unii participanţi - identificaţi ca aparţinând Organizaţiei 64 de Comitate - s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde şi au scandat lozinci privind anularea Tratatului de la Trianon şi cu caracter xenofob.
Manifestanţii au cerut ca ţinutul secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă şi să se garanteze prin lege autonomia acestui ţinut.


'Secuii şi reprezentanţii comunităţilor maghiare solidari cu aceştia, adunaţi la monumentul Secuilor Martiri, urmând în continuare calea dreptului şi democraţiei, proclamăm în unanimitate : Solicităm autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc (...) Anii care au trecut au clarificat că pentru secuii de azi această comemorare nu înseamnă numai comemorare, ci în acelaşi timp înseamnă solidaritate şi revendicare de drepturi: o acţiune comună în spiritul autonomiei.
Cu toate acestea, revendicările noastre legitime nu au fost luate în seamă până acum de niciunul dintre guvernele României, de aceea ne vedem nevoiţi să repetăm că România nu îşi respectă angajamentele internaţionale (...) Ce e mai grav, nu respectă nici revendicărilor propriilor cetăţeni afirmate într-un mod democratic', se arată în petiţia care urmează să fie depusă la Prefectura Mureş. Sursa  EVZ.ro

Ce pretenţii are UDMR pentru a ne conduce ţara! Nu vin în orice condiţii la guvernare


UDMR va stabili, sambata, la Targu Mures, conditiile intrarii la guvernare alaturi de PSD, iar printre solicitarile referitoare la ministere si alte functii vor figura si alte revendicari de ordin politic, au declarat surse apropiate discutiilor. Potrivit acestora, exista o presiune interna mai ales din partea liderilor din Secuime ca UDMR sa solicite drept conditie pentru intrarea la guvernare renuntarea la procesele cu primarii maghiari care au arborat steagul secuiesc. O alta conditie ar fi ca Guvernul sa adopte un act normativ prin care sa li se permita autoritatilor locale sa adopte insemnele minoritatilor nationale. "Exista o presiune mare din partea primarilor din Harghita si Covasna. Anul trecut, doar in Harghita erau 70 de procese de prefect impotriva primarilor".
udmr
UDMR a solicitat doua ministere drept conditie pentru intrarea la guvernare, insa structura noului guvern va fi prezentata luni, 3 martie. Victor Ponta si Kelemen Hunor au inceput discutiile inca de luni, 24 februarie, cu o zi inainte de iesirea oficiala a liberalilor de la guvernare. In discutie ar fi Cultura si Mediul.
Pe langa functii, liderii UDMR din secuime vor ridica problema iesirii prefecturilor din procesele intentate de prefecti primarilor care au arborat steagul secuiesc pe institutii publice si adoptarea actului normativ care sa legalizeze utilizarea simbolurilor minoritatilor. Legalizarea arborarii steagului ar fi o mare victorie simbolica pentru UDMR in plina campanie pentru europarlamentare. Pe de o parte, ar da satisfactie comunitatilor locale, pe de alta parte ar puncta politic in fata radicalilor (PPMT, CNS, PCM) care ar ramane fara discurs.
UDMR ar urma sa ridice si o a treia problema: infiintarea facultatii cu predare in maghiara la Universitatea din Targu Mures, blocata de Guvernul Ponta imediat dupa preluarea puterii. Coincidenta sau nu, un amendament propus de UDMR, care netezeste calea infiintarii facultatilor de stat in limba maghiara, a trecut, miercuri, 25 februarie, cu votul PSD de plenul Camerei Deputatilor.      hotnews.ro



PREȚUL INTRĂRII UDMR LA GUVERNARE. VEZI ce s-a angajat Ponta să le dea reprezentanților Uniunii

Premierul Victor Ponta și președintele UDMR Kelemen Hunor au semnat, la Palatul Parlamentului, acordul de guvernare. Dacă prin acesta UDMR se angajează să respecte programul asumat deja de Guvern pe 2013-2016, printr-un acord politic USD se angajează să inființeze o linie maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, posibilitatea arborării steagurilor pe instituțiile proprii și adoptarea Statutului minorităților naționale


La primul punct se prevede că UDMR face parte din formula guvernamentală și își asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlament la data de 21 decembrie 2012.

,, Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor art. 1, UDMR va avea membri în Guvernul României la nivel de miniștri și secretari de stat, conform ponderii din cadrul majorității parlamentare,, se mai arată în acord.      Carmen Vintilă





UDMR trece la ameninţări: Cere USL să nu ia măsuri pe care “nici Ceauşescu nu a îndrăznit" să le ia

Nemulţumirile UDMR faţă de proiectul USL de regionalizare a ţării par a fi un cartof tot atât de fierbinte pe cât a fost şi în guvernarea PDL. Dacă atunci udemeriştii ameninţau cu ieşirea de la guvernare, acum liderul UDMR, Kelemen Hunor, ameninţă cu mişcări de stradă.

Invitat astăzi la RFI România, Kelemen Hunor a susţinut că maghiarii din Harghita, Covasna şi Mureş se tem de o asimilare "perversă" prin proiectul de regionalizare . "Acolo care este frica? Vă spun, când noi am citit acel studiu, la care se face referire, inclusiv vicepremierul Liviu Dragnea, care spune că problemele României vor fi rezolvate dacă diferenţele regionale, culturale vor fi şterse, atunci sigur că cei care trăiesc în Harghita, Covasna şi Mureş şi nu numai se tem de o asimilare foarte perversă. Printr-o reorganizare administrativă faci în aşa fel încât în nici o structură la nivel regional, acea comunitate să nu aibă nici un cuvânt de spus. Nu putem accepta acest lucru ! ", a afirmat  liderul UDMR.

Mai mult, Kelemen Hunor  a trecut la ameninţări voalate. "Nici Ceauşescu nu a îndrăznit în '68 să facă o organizare teritorială în aşa fel încât cele două judeţe, trei judeţe să fie împărţite în patru-cinci-şase alte zone sau populaţia să fie asimilată spre Braşov, spre Buzău, spre Neamţ şi aşa mai departe. Oamenii au ieşit în stradă şi în '68. Dacă cineva crede că nu vor ieşi în 2013, eu cred că se înşeală !", a avertizat el.
În replică, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că maghiarii nu au de ce să se teamă de procesul de regionalizare şi a arătat că un lider de partid nu poate să instige oamenii să iasă în stradă. 
“În primul rând sper să nu fie aşa ameninţări din partea unui lider politic, liderul unui partid, că membri din partidul respectiv sau alţi cetăţeni vor ieşi în stradă. Mi se par nişte declaraţii destul de periculoase şi incorecte. Nu poţi ca lider de partid să instigi la aşa ceva”, a declarat Dragnea. El  a precizat că se va deplasa, în cadrul caravanei  regionalizării, inclusiv în Ţinutul Secuiesc pentru dezbateri.
“Nu văd niciun motiv pentru care UDMR-ul de exemplu, prin vocea d-lui preşedinte Hunor, să fie speriat, pentru că nu înfiinţăm state în interiorul României, nu înfiinţăm nişte structuri la care să se pună puncte de frontiere sau să fie graniţe unde să ai nevoie de paşaport să treci. Este vorba de o nouă organizare a teritoriului în aşa fel încât să genereze o dezvoltare echilibrată.(…) Or, nu este cazul să se sperie foarte mult de regionalizare, pentru că nu va fi o regionalizare care va determina o regiune în care maghiarii să se simtă stingheri, nu este cazul', a mai spus vicepremierul
Luna trecută, înaintea şedinţei CRU de la Sibiu, liderul UDMR Kelemen Hunor declara că Uniunea nu este de acord cu împărţirea ţării în “regiuni administrative”, întrucât România nu are nevoie de “încă un nivel administrativ”.  

Referendum, nu asumarea răspunderii
“Nu faci regionalizare pentru un premier, pentru o coaliţie, faci pentru 40-50 de ani. Nu mai trebuie să scoatem bani din buzunarul oamenilor pentru că încă un nivel administrativ înseamnă costuri în plus, înseamnă că centrele decizionale vor fi mai departe de cetăţean. Noi credem că avem nevoie de regiuni economice mai mici în toată ţara. Eşecul se datorează faptului că actualele regiuni au fost desemnate prost. Eu cred că pentru regionalizare trebuie să mergem la referendum, nu asumare, nu ordonanţă. Nu trebuie să-ţi fie frică de cetăţeni. Trebuie să-i întrebi pe oameni daca vor să meargă în alt judeţ", a afirmat liderul UDMR. El a spus clar că UDMR se va opune organizării pe regiuni administrative, optând pentru o regionalizare economică, aprobată neapărat prin referendum şi nu impusă prin asumarea răspunderii Guvernului, cum preconizează liderii USL. 
“De exemplu, Harghita, Covasna şi Mureş trebuie să formeze o regiune, fiindcă au tradiţie comună, au legături istorice, au legături economice, din acest punct de vedere e foarte clar că aşa trebuie să se întâmple. Iar în zona de Vest, judeţele Satu Mare, Bihor, Maramureş şi Sălaj – fosta Partium, n.red. - trebuie să formeze o altă regiune, chiar dacă maghiarii care trăiesc acolo sunt în minoritate (…) Da, spunem nu. Nu suntem de acord cu regiuni administrative”,  a spus liderul UDMR.

“Maghiarimea nu poate fi înghesuită într-o singură regiune”

El a subliniat că maghiarimea nu poate fi înghesuită într-o singură regiune. "Maghiarimea e împărţită în mai multe zone. Harghita, Covasna, Târgu Mureş ar fi o regiune pentru că au legături istorice, economice şi e foarte clar că aici aşa trebuie să se întâmple. Maghiarimea nu poate fi înghesuită într-o singură regiune. Noi nu punem pe primul plan argumentul etnic, dar nici nu putem să facem abstracţie de acest lucru", a susţinut Kelemen Hunor.
La începutul acestui an, liderul şi-a prezentat viziunea asupra regionalizării. "O regiune din nord ar trebui să cuprindă judeţele Bihor, 
Sălaj, Satu Mare şi Maramureş. Într-o altă regiune Clujul ar trebui să fie centrul şi ar trebui să fie alături de Alba şi Hunedoara, pentru că altfel nu ai cum să le coagulezi. O altă regiune să fie Covasna, Harghita, Mureş şi Bistriţa. Sibiu şi Braşov să meargă împreună, pentru că sunt două judeţe puternice", a declarat Kelemen Hunor, la Realitatea TV.

Scurt istoric şi ameninţări cu ruperea coaliţiei

Nu este prima dată când UDMR a susţinut ideea unei organizări pe regiuni economice. Acum trei ani, când se afla la guvernare cu PDL, Uniunea a propus o reorganizare a ţării pe 5 macroregiuni şi 16 regiuni, printre care una în care erau grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş. 
Un an mai târziu, în 2011, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 de judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, susţinând că actualul sistem este ineficient în utilizarea banilor europeni şi generează corupţie.
Şi de această dată UDMR a venit cu propria variantă de organizare. Astfel,Uniunea a adăugat la propunerea elaborată de Guvernul Boc varianta unei regiuni reprezentată de Ţinutul Secuiesc şi o alta formată din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare.
După mai multe luni de negocieri, în care UDMR a ameninţat cu ieşirea de la guvernare, subiectul a fost abandonat. “Regionalizarea nu se va face până în 2012 sau, dacă se va face, se va face fără UDMR. Eu cred că o reformă administrativă trebuie făcută la începutul ciclului electoral, nu la sfârşitul mandatului, şi de aceea în acest moment tot ce am discutat, ce am văzut, nu poate fi susţinut”, declara  liderul UDMR, Kelemen Hunor, în octombrie 2011.
Ultima reorganizare administrativă a României datează din 1968. UDMR trece la ameninţări





Programul Guvernului PSD-UNPR-PC-UDMR, trimis la parlament
Programul Guvernului PSD-UNPR-PC-UDMR,  trimis la parlament
Aprobat miercuri seară de guvern, programul politic care modifică programul de guvernare a fost trimis la parlament.
Premierul preciza în legătură cu programul de guvernare că trebuie modificat doar din pricina faptului că unele obiective au fost atinse deja şi că, în rest, în proporţie de 98-99%, acesta este identic cu cel pe care guvernul a primit votul Parlamentului în 2012.
Câteva dintre prevederile din noul program al Guvernului
Lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite.
"Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin: a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.
- Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
- Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
- Aliniem la media europeană redevenţele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului
- Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite
-Analizăm extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare.
- Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite
- Reducem cheltuielile cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ
- Creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până la sfârșitul anului 2016", se arată în document.
Angajamentele lui Ponta în fața UDMR
Guvernul Ponta 3 prevede în noul program de guvernare susținerea statutului minorităților.
Guvernul îşi propune, în programul aprobat, la capitolulul "Minorităţi", crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne în structurile deconcentrate ale statului.
"Guvernul României se va implica pentru asigurarea dreptului de a-şi păstra şi dezvolta liber exprimarea identităţii etnice pentru toţi cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale, astfel încât să se poată manifesta pe deplin în viaţa publică, în administraţie şi justiţie, în sfera culturii, limbii, religiei, educaţiei, vieţii publice, în conformitate cu Constituţia României, cu angajamentele României în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum şi cu documentele europene şi internaţionale în materie. Vor fi stimulate efortul comun şi dialogul cu minorităţile naţionale în vederea îmbunătăţirii actului decizional şi afirmării identităţii etnice", se arată în document, citat de Mediafax.
Executivul precizează că multiculturalitatea reprezintă una dintre valorile fundamentale ale României.
"În acest sens, Guvernul îşi propune să adopte o serie de politici care să contribuie la dezvoltarea cadrului legal şi instituţional privind minorităţile naţionale din România. Ne propunem să adoptăm Legea-cadru privind statutul minorităţilor naţionale din România şi să susţinem înfiinţarea instituţiilor care fac obiectul acestei legi. În ceea ce priveşte învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, precum şi programele de învăţare a limbii şi literaturii materne, Guvernul va adopta, în urma consultării cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlamentul României, legislaţia subsecventă Legii educaţiei naţionale. Guvernul va susţine minorităţile naţionale în scopul menţinerii identităţii lingvistice, tradiţiilor şi culturii minorităţilor naţionale. În acest sens, Guvernul va sprijini instituţiile culturale ale minorităţilor naţionale, întreţinerea patrimoniului cultural mobil şi imobil al acestora şi va accelera procesul de restituire al imobilelor cultelor şi comunităţilor minorităţilor naţionale", se mai arată în Program.
Direcţii de acţiune menţionat prevăd crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne în structurile deconcentrate ale statului, faptul că se vor lua măsuri guvernamentale, inclusiv acte normative pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, faptul că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România. În ceea ce priveşte aspectele instituţionale, se menţionează că Guvernul va sprijini (financiar) în mod corespunzător Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN).
De asemenea, în document este menţionată continuarea şi consolidarea protecţiei sectoriale a drepturilor minorităţilor naţionale, în acord cu cerinţele integrării României în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă: Aplicarea legii educaţiei privind învăţământul în limbile minorităţilor naţionale; Consolidarea cadrului instituţional necesar reprezentării proporţionale şi consultării politice a minorităţilor la nivel legislativ şi executiv, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local; Se va ţine cont de tradiţiile, cultura diferitelor zone ale ţării la reorganizarea administrativă; Finanţarea unor programe de dezvoltare culturală şi interculturală specifice, atât la nivel comunitar, cât şi la nivel naţional.
Documentul prevede, de asemenea, asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional. În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei.
Liber la steagul secuiesc

La capitolul "Dezvoltare și administrație" există o prevedere care permite autorităţilor locale să arboreze numai pe instituţiile proprii, si numai împreună cu drapelul României si drapelul Uniunii Europene, steagurile unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu